9 listopada- Dzień zdrowego odżywiania.
Nie ma sprawnego działania ludzkiego organizmu bez sprawnie działającego mózgu, w którym powstaje każda myśli i uczucie. Odpowiednio odżywiony gwarantuje lepszą koncentrację, pamięć i wytrzymałość na emocje dnia codziennego. Dlatego w tym roku „Dzień zdrowego odżywania” odbył się pod hasłem „Nakarm swój mózg”.
Uczniowie wzięli udział w konkursie kulinarnym na najbardziej zdrowy i ładny stół. Potrawy przygotowane przez uczniów musiały zawierać składniki kluczowe dla dobrej pracy mózgu : orzechy, jarmuż, kakao, kasza jaglana, orkisz. Uczniowie i wychowawcy od rana pracowali z zapałem nad przysmakami. Część przekąsek została przygotowana w domu przy udziale rodziców. W konkursie kulinarnym ocenianiu podlegało: estetyka, różnorodność, szczególne elementy dekoracyjne, oryginalność i pomysłowość twórców potraw.
W tym dniu odwiedziło nas stowarzyszenie „Złoty Orkisz” działające w Przydonicy. Panie przywiozły ze sobą przysmaki, których składnikiem był orkisz. Odbyła się prelekcja w czasie której uczniowie zobaczyli w jaki sposób powstaje mąka orkiszowa, jak ona wygląda oraz jak przebiega proces wypieku chleba. Po wystąpieniu stowarzyszenia wszyscy uczestnicy mieli możliwość spróbowania przyrządzonych potraw przez zaproszonych gości.