Również w tym roku uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w projekcie Śliwkowa Szkoła ogłoszonego przez Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku. Tym razem projekt był przepyszny, a kolejne jego etapy wyglądały tak…
Uczniowie uczestniczyli w wykładzie na temat obszaru Śliwkowego Szlaku oraz sadownictwa na jego terenie, w szczególności sadzenia i różnych gatunków śliwy, a także wartości zdrowotnych i odżywczych śliwek. Po wykładzie w szkole ogłoszony został konkurs kulinarny, na który dzieci zgłaszały propozycję potraw/deserów z głównym składnikiem śliwką. Uczniowie spotkali się na wspólnym gotowaniu i pieczeniu gdzie przygotowywane były zgłoszone propozycje kulinarne. Po zakończonych zajęciach kulinarnych, w których uczestniczyło 47 uczniów przygotowane potrawy zostały sfotografowane a następnie zaproszeni goście – rodzice i nauczyciele przystąpili do degustacji.
Wyłoniono cztery zwycięskie potrawy. Kolejno miejsca zajęli:
I miejsce – Kamil Żuchowicz za Śliwkowe Tiramisu
II miejsce – Piotr Kogut za Schab ze śliwką w galarecie
III miejsca – Kalina Chronowska za Śliwkową Wariację oraz Kacper Groń za Kruche babeczki ze śliwką
Wszystkie zgłoszone propozycje oraz zdjęcia zostały przekazane do drukarni, gdzie powstał pamiątkowy album kulinarny, wręczony na uroczystym podsumowaniu projektu. Na podsumowaniu gościliśmy Wójta Gminy Korzenna – Pana Leszka Skowrona, Sołtysa Wsi Janczowa – Pana Stanisława Hodorowicz oraz Prezes Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku – Panią Katarzynę Jasnos. W trakcie podsumowania wszyscy uczestnicy projektu otrzymali albumy, a autorzy wybranych przez głosujących najlepszych potraw i deserów, drobne upominki.
Wszystkim serdecznie dziękujemy za tak liczne uczestnictwo i zaangażowanie a nagrodzonym jeszcze raz smakowicie gratulujemy!
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”